Често задавани въпроси

Имаш нужда от помощ?
Нашият екип е насреща за да ти окаже подкрепа и да отговори на твоите въпроси.

Какво е Pоp Up?
Pop Up е безплатна платформа за онлайн продажби. Продажбите се осъществяват чрез генериране на линкове, през които купувачът влиза и само въвежда данните си, за да завърши покупката.
Как да използвам Pop Up?
Можеш да създаваш линкове като регистриран потребител или като гост. За да реализираш продажбите си обаче, е необходимо да се регистрираш или да влезеш със своя Еконт Профил от тук.
Мога ли да използвам Pop Up без регистрация?
Да, възможно е да създаваш продукти и линкове като гост-потребител, но за да използваш пълната функционалност на приложението, е необходимо да се регистрираш.
Как работи Pop Up?
Pop Up работи в две направления:

Ако продаваш: Административна част, чрез която лесно и бързо можеш да добавяш продукти за продажба, като сам определяш цените им и начина на доставка.

Ако купуваш: Визуализираме форма за доставка за конкретен продукт, в която купувачите попълват до къде и на кого да бъде доставен продуктът.
Как да създам линк, за да продавам?
Създаването на линк е лесно, необходимо е само да снимаш продукта, който ще продаваш, да качиш снимките, да въведеш цена и килограми. Казваш от къде ще изпращаш и създаваш линк. Влез от тук.
Каква е разликата между Pop Up и онлайн магазин?
С Pop Up не е нужно да създаваш и администрираш сложен уебсайт, да се грижиш за домейн и да плащаш такси. В Pop Up добавяш, премахваш и определяш какво и на каква цена ще продаваш. Всички продажби по създадени линкове се запазват в приложението. Остава само да обработиш и изпратиш поръчките.
Къде мога да споделя създадения линк?
Споделяш директно във Facebook, Messenger, Viber What’s up. Освен това може да копираш линка и да го поставиш буквално навсякъде – Instagram чат, Pinterest, да изпратиш с имейл и дори с SMS.
Как да продавам с QR код?
Когато създадеш линк, автоматично ти генерираме и QR код, който можеш да изтеглиш и директно да принтираш или да го включиш в дизайна на свои рекламни материали. Когато някой го сканира, той автоматично ще отвори линка с продукта ти, откъдето може директно да го поръча.
Къде се запазват всички създадени от мен линкове?
Линковете се запазват в твоя профил. По подразбиране създаваме секция, в която те се съхраняват. Можеш да управляваш секциите си, като ги подредиш по категории или дати, да ги редактираш и персонализираш.
Какво се случва, когато някой си поръчка продукта от линка?
Линкът се превръща в поръчка, която ти трябва да изпратиш, като създадеш товарителница. Викаш куриер или носиш пратката в офиса, а от там поемаме ние.
Мога ли да проследя какво се случва с изпратена от мен поръчка?
Да, всички твои пратки, които си предал на Еконт, може да следиш в меню Статус на пратка.
Какви допълнителни услуги за доставка мога да използвам през Pop Up?
Може да добавяш SMS известие, Преглед, Тест и избор, Обявена стойност, Доставка в събота и Точен час за доставка. Повече за услугите виж тук.
Колко време ще е активен линкът за продажба?
Линкът е със срок на валидност 40 дни по подразбиране, като ти можеш сам да избираш по-малък или по-голям период.
Как мога да организирам различните си категории продукти, например дрехи и техника?
Необходимо е да създадеш две или повече секции в приложението, и в зависимост от категорията на продукта да записваш в съответната секция.
Колко снимки мога да добавя при създаването на един линк?
Може да добавиш максимум 5 снимки към определен линк, като избереш и коя да е водеща.
Мога ли да кача видео към продукт?
Да, можеш да качиш едно видео в комбинация с още 4 снимки. Видеото може да е с продължителност до 30 секунди.
Какво означава статус на линка „Изтича“?
Линкът преминава в този статус 5 дни преди да изтече срокът му на валидност. Можеш лесно да удължиш валидността му в меню Моите линкове или от меню Редакция.
Какво означава статус на линка „Скрит“?
Можеш да направиш линк временно недостъпен за купувачи, като промениш статуса му на Скрит от меню Моите линкове. Ако след време прецениш, че искаш линкът отново да е видим, можеш да промениш настройките му от същото меню.
Мога ли да увелича срока на валидност на линка с определен период?
Разбира се, може да управляваш валидността на линковете по всяко време.
След изтичане на валидността на линка той автоматично ли изчезва от местата, където съм го споделил?
След изтичане на валидността, линкът ще продължи да се визуализира на местата, където си го споделил. При клик върху него, той няма да е достъпен за купувачи.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.

Прочети повече
Разбрах